quest 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, des de la JSUC reivindiquem els nostres drets i totes les lluites històriques que hem dut a terme per aconseguir-los. La lluita, però, segueix, dia rere dia, 8 de març rere 8 de març.
Entenem el 8 de març com un espai important de lluita contra el capitalisme i el sistema patriarcal que el sosté. Creiem que, a dia d’avui, encara és necessari poder gaudir d’un dia de celebració i reivindicació per a les dones treballadores, ja que estem convençudes que les dones de classe treballadora estem doblement oprimides, tant per la nostre classe com pel nostre gènere.
Aprofitem el dia d’avui per mostrar-nos crítiques, un cop més, contra la legislatura del Partit Popular, perquè les seves retallades socials, polítiques d’austeritat i reformes laborals han tingut un major impacte entre les dones treballadores. Les dones estem sotmeses a violències físiques, psicològiques i estructurals de manera constant; tot i així, el govern espanyol ha retallat un 43% el Programa d’Igualtat d’Oportunitats entre dones i homes i un 17% el Programa de Prevenció Integral de la Violència de Gènere. Aquesta violència sistemàtica que patim les dones és una arma en si mateixa contra els nostres drets més bàsics, i les i els comunistes no la podem tolerar sota cap concepte.
Les crisis successives s’aprofiten del sistema capitalista per fomentar la desprotecció, la discriminació i la marginació del 50% de la població. Les dones quedem impunement relegades a un segon pla. L’exemple més flagrant és el mercat laboral, on se’ns reserven els treballs més precaris, molt sovint de caràcter temporal, amb els sous més baixos, amb jornades parcials o esclavistes i un llarg etcètera de condicions deplorables. Exigim la derogació de la reforma laboral, que ha suposat un augment de més de dos punts dels contractes a temps parcial per a les dones.
Així doncs, un cop més la JSUC reiterem el nostre rebuig més absolut cap a la proposta del consistori barcelonès presidit per Ada Colau, que reforça el mite de la prostitució voluntària i que significa, un cop més, la mercantilització de les dones. A efectes reals, tenint en compte les competències de l’Ajuntament de Barcelona, la reforma només servirà per afavorir als empresaris o proxenetes i recaptar més impostos; en cap moment garantirà millores en les condicions de vida de les dones prostituïdes. No volem viure en un món on els homes puguin comprar el nostre cos. La desigualtat de gènere no només es basa en una qüestió cultural o de valors, sinó que realment se sustenta sobre una base econòmica i ideològica que mercantilitza i privatitza a les dones.
Tenim clar quines són les nostres lluites i objectius com a feministes:
– Volem la repartició paritària de les feines reproductives amb els homes, i per descomptat amb l’Estat, des del naixement dels fills i no només en els moments de divorci.
– Reivindiquem la necessitat d’acabar amb la bretxa salarial: a mateixa feina, mateix salari.
– Perseguim la derogació de la llei d’avortament; volem l’avortament lliure, gratuït i segur.
– Treballarem per la derogació de la reforma laboral, que oprimeix doblement a les dones treballadores.
El sistema capitalista no se sostindria sense la sobreexplotació de les dones. És per això que avui, dia 8 de març, des de la JSUC fem una crida a totes les dones treballadores a organitzar-se i ser conscients de la seva opressió. Alcem la nostra veu per negar-nos rotundament a acceptar aquest sistema que ens mata, ens margina i ens vol passives i ignorants.
Pa i roses, companyes!
Avui totes a la manifestació de les 19:00 a la Plaça Universitat.