El 14F vota el canvi que Catalunya mereix
gener 31, 2021
El PSUC viu i la JSUC en el Dia contra la LGTBIfòbia 2021
maig 17, 2021

Essencials a la vida i a les lluites!

Nosaltres ho tenim clar: aquest 8M posem el focus en les dones essencials i en la necessitat de seguir avançant en la nostra lluita. I ho fem cridant ben fort que no estem disposades a tornar a la normalitat d’abans de la pandèmia. Perquè la crisi sanitària ha evidenciat les contradiccions d’aquest sistema capitalista i patriarcal, que prioritza els beneficis del mercat abans que les cures i la vida. Perquè aquesta pandèmia ha evidenciat les nostres realitats tan dissemblants:

-Els treballs essencials amb un risc més gran de contagi han implicat un augment de la incidència dels contagis entre les dones.

-Les dones migrants han arriscat la vida en primera línia i han assumit els treballs en les condicions més precàries. Moltes vegades, malgrat la barrera idiomàtica, la falta de xarxes de suport i, fins i tot, una situació administrativa irregular.

-Més càrrega i estrès laboral per la combinació del teletreball amb les tasques de cures.

-Les denúncies per violència masclista van augmentar durant el període de confinament. Major exposició a mercè dels maltractadors.

-La pujada de l’atur al mes de gener ens afecta: 57 de cada 100 persones aturades són dones.

-Les dones rurals, invisibles i protagonistes de la seguretat alimentària, patim un mercat segregat de manera horitzontal i vertical.

-Les dones trans tenen dificultats per accedir a un treball digne. El 90% han estat prostituïdes o estan en situació de prostitució com a única forma de sobreviure, i estan condemnades a l’exclusió.

-La violència que pateixen les dones amb diversitat funcional parteix del paternalisme i la invisibilitat que ens acompanya. Tot això impedeix la seva participació en termes d’igualtat entre elles i les persones que pertanyen a l’estàndard que marca la societat.

Aquest 8M exigim tolerància zero a la feminització de la pobresa, a la bretxa salarial, a la desigualtat en l’accés a una feina digna i a tot tipus de violència masclista. Reclamem la llei de llibertat sexual impulsada pel Ministeri d’Igualtat. Ja és hora que es compleixi el pacte d’Estat contra la violència de gènere i el conveni d’Istanbul. Que s’estableixin mesures de protecció integral necessàries per prevenir, detectar, sancionar i eradicar les violències sexuals, així com protegir i reparar les víctimes.

Volem un sistema estatal de cures que garanteixi les cures dignes i universals durant tot el cicle vital de les persones. L’actual organització social de les cures és injusta i insostenible, així que exigim corresponsabilitat.

Posem al centre la vida i la defensem. Per això, reivindiquem que s’alliberin les patentes de la vacuna i els productes sanitaris gratuïts per llei.

Situem la sostenibilitat de la vida i del planeta al centre. Això exigeix que els objectius relacionats amb les cures de les persones i del planeta convisquin de manera harmònica i sostenible amb els objectius vinculats amb el desenvolupament econòmic i social.

Defensem els drets humans de les dones. Per això ens solidaritzem i ens unim a la lluita de les nostres companyes poloneses i a les d’altres països on se’ls és negat el dret a l’avortament lliure i gratuït.

Lluitem contra un sistema capitalista i patriarcal que, a través de l’avançament de l’ultradreta, s’entesta a fer-nos retrocedir en les nostres conquestes i arrancar-nos els nostres drets. Les feministes sabem que, si avancem, l’extrema dreta retrocedeix. Ni un pas enrere!

Aquest 8M, les essencials serem imparables!