La sanitat pública no es ven, es defensa!
abril 7, 2020
Declaració de les Organitzacions Juvenils Comunistes de tot el món sobre la pandèmia COVID-19.
abril 26, 2020

Per un 14 d’Abril republicà: Avui als balcons, demà als carrers.

Aquest 14 d’abril el passarem confinats i confinades per protegir-nos del Covid-19. La situació que travessem es veu agreujada per anys de retallades i privatitzacions que van desmantellar el conjunt dels serveis públics i la sanitat en particular. Denunciem que a Catalunya, des del 2010, s’han retallat més de 1000M€ per part dels diferents governs convergents, el que ha suposat 1140 llits d’hospitals i 2400 professionals menys a la sanitat

Com tots els 14 d’Abril, aquest any commemorem el 89è aniversari de la proclamació de la II República Espanyola tot reivindicant els avenços socials, econòmics i democràtics d’aquella etapa: com el reconeixement de drets laborals, l’impuls de l’educació i la cultura, la defensa dels drets de la dona, la dignificació de les condicions de vida en general, o assoliment de l’autogovern a Catalunya amb la Generalitat republicana.

Avui tenim la convicció que, un cop superada la pandèmia, haurem de canviar el model econòmic i social per tal de garantir allò públic i tenir una millor sanitat, una millor educació, serveis socials i de dependència de qualitat. També haurem de prohibir les privatitzacions que, com ha quedat demostrat, estan estretament lligades a la corrupció.

De la corrupció real també haurem de parlar. Ja sabíem que Joan Carles de Borbó cobrava comissions, però ara tenim coneixement d’activitats presumptament delictives que ho confirmen: milions d’euros amagats a Suïssa. Fa sis anys que Joan Carles va haver d’abdicar envoltat d’escàndols, en perspectiva allò resulta una nimietat si ho comparem amb la corrupció econòmica on apareix implicat ara. És vergonyós que, encara avui, continuï essent un secret l’origen de la seva fortuna, tot i que sabem dels forts vincles del Borbó amb les monarquies teocràtiques i absolutistes del Golf Pèrsic.

És fals que la monarquia dóna estabilitat. Al contrari, és una institució arcaica, antidemocràtica i en decadència, hereva de la dictadura feixista. En situacions difícils és fa més evident la seva inutilitat, així com la total llunyania amb la majoria social treballadora, que ens hem de confinar a habitatges o infrahabitatges, i no a palaus amb habitacions de 110m2. El PSUC viu i la JSUC defensem que la República és la resposta a les necessitats de la majoria social i de tots els pobles d’Espanya, una resposta que suposarà democràcia real, participativa i laica, lliure determinació dels pobles i federalisme com a solució al conflicte territorial, i un model econòmic i social al servei del conjunt del poble.

Per últim, des del PSUC viu i la JSUC fem una crida al conjunt de les forces de progrés, a la majoria social treballadora i a la ciutadania en general perquè aquest 14 d’abril es mobilitzi als balcons i a les xarxes socials a favor dels serveis públics, i a favor dels drets socials i democràtics, és a dir, a favor d’una República al servei del poble treballador.

Ni Virus ni Corona! Visca la Tercera República!

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

Barcelona, 12 d’abril de 2020