La república que volem,Trenquem el règim!
abril 10, 2017
Manifest del PSUC viu i la JSUC pel 1r de Maig de 2017
abril 28, 2017

Per un Sant Jordi que ens acosti a la cultura popular!

sant-jordi-jsuc

 

La diada de Sant Jordi és una festivitat molt important a Catalunya. Amb el pas dels anys, aquesta data ha acabat reivindicant la cultura catalana, amb senyeres presents a totes les parades com a tònica general. Els elements centrals d’aquest dia són la cultura i l’amor romàntic. Des de la JSUC – Joventut Comunista  i el PSUC-viu entenem que és necessari analitzar els valors i el contingut ideològic del 23 d’abril, que fomenta i reprodueix l’estructura patriarcal.

Segons la llegenda, Sant Jordi era un cavaller que va arribar per salvar a una princesa de les urpes d’un drac, que el mateix dia de cada any assassinava una dona mentre el poble restava impassible. Sant Jordi va matar el drac i de la seva sang va brotar una rosa, que el cavaller va regalar a la princesa. Per això, a dia d’avui, els homes regalen una rosa a les dones, mentre que a les dones els correspon regalar un llibre als homes: un esquema clàssic que reprodueix el pensament masclista que l’accés al saber i la cultura pertany exclusivament als homes, mentre que el pla de l’amor i els sentiments està reservat a les dones.

Entenem que això, a simple vista, pot semblar bastant inofensiu, però tot plegat reforça un ideal que legitima la desigualtat de gènere. En primer lloc, construeix rols de gènere perversos que forcen les dones a assumir actituds passives i complaents, a l’espera d’un cavaller valerós i bel·ligerant que les rescati. En segon lloc, justifica la el repartiment desigual de poder en les relacions sentimentals, basades en l’amor romàntic i en la idea que les dones són éssers incomplets que no poden valdre’s per si mateixes i que necessiten trobar un príncep blau per donar sentit a la seva existència. Per últim, la tradició monopolitza el concepte d’amor, encasellant-lo únicament en l’heteronormativitat i obviant la diversitat d’afectivitats existents.

Cal revertir aquest esquema i aquesta ideologia patriarcal, però també cal reivindicar les oportunitats i el potencial que aquesta diada ofereix. Des de la JSUC – Joventut Comunista  i el PSUC-viu celebrem un dia tan assenyalat com Sant Jordi perquè considerem que és una festivitat popular ideal per reivindicar la cultura i l’educació a través de la literatura. La lectura, ja sigui individual o col·lectiva, és una eina emancipadora per a la classe treballadora.

Volem que aquesta festivitat popular no quedi entelada de consumisme i reproducció dels rols de gènere patriarcals. Reivindiquem una cultura que no estigui elititzada ni mercantilitzada, que trenqui amb l’injust sistema capitalista i construeixi espais lliures d’opressió i que facilitin l’accés al saber, independentment de la classe social, el gènere, la sexualitat, l’ètnia o el territori.

Per un Sant Jordi que ens acosti a la cultura popular!

 

Partit Socialista Unificat de Catalunya viu

Joventut Socialista Unificada de Catalunya

23 de Abril de 2017